Menu luk

Nykredit vinder pris for hovedsæde

Nykredit er netop blevet hyldet for sin helt særlige brug af kunst i hovedsædet.

20. maj 2025
6 min

En tråd af mursten gennem terræn og gulv. 
 
Det er det første, der møder dig, når du går ind ad hovedindgangen til Nykredits hovedsæde i Nordhavn i København.
 
Stenene, der løber fra den ene side af huset, igennem bygningen og ud på den anden side, udgør værket ’Tråd’ af kunstnergruppen A Kassen.
 
Værket er et ud af flere, der vandt en åben konkurrence om bygningsintegreret kunst til det nybyggede hovedsæde, som har været i brug siden sidste sommer.
 
Og kunst spiller en væsentlig rolle i Nykredit, fortæller kunstansvarlig Eva Riis Wiingaard, der viser Nyhedsbrevet Finans rundt mellem kunstværkerne i og uden for huset.
 
”Kunsten skal indbyde til refleksion og skabe nærvær samt en stærk fællesskabsfølelse i det daglige,” siger hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Eva Riis Wiingaard, kunstansvarlig hos Nykredit
Kunsten i Nykredit Huset er valgt ud fra, at den både skal være et forskønnende og forenende element i hverdagen, forklarer kunstansvarlig Eva Riis Wiingaard. Foto: Mathias Eis

Det er hende, der har kurateret kunsten i det nye hus. Kunsten er valgt ud fra, at den både skal være et forskønnende og forenende element i hverdagen til glæde for medarbejdere, kunder og øvrige gæster af huset.  

"Via kunsten kan vi gøre hovedsædet mere nærværende og vedkommende for alle medarbejdere."
- Eva Riis Wiingaard, kunstansvarlig hos Nykredit

Sten fra Jagtvej 69 og Børsen

De mange mursten i A Kassens værk er ikke bare tilfældigt valgt. De er samlet ind fra medarbejdere og kunder og kommer alle med en historie. Og her er både sten fra det hedengangne Ungdomshus på Jagtvej 69, fra Børsen før den brændte og fra medarbejdernes personlige gemmer.
  
Stenene er samtidig en måde at få filialerne rundt om i landet repræsenteret i hovedsædet. 
 
”Via kunsten kan vi gøre hovedsædet mere nærværende og vedkommende for alle medarbejdere,” siger den kunstansvarlige og peger samtidig på, at murstenene også er en henvisning til det, der er kernen i Nykredits virke. 
 
”Det henviser til det solide og det jordnære. Murstenene symboliserer samtidig vores rødder i andelsbevægelsen og vores kerneforretning, hvor vi hjælper danskerne med at investere i mursten,” siger hun.

alt=””
A Kassen, Tråd, 2024: Værket er nedfældet i gulvet og løber hele vejen igennem huset. Det indeholder både mursten fra Børsen, før den brænde og fra det hedengangne ungdomshus på Jagtvej 69 i København. Foto: Mathias Eis

Hyldet for kunstarbejde

Nykredit har for nyligt vundet Arkitekturprisen til den nystiftede Erhvervslivets Kulturpris, hvor netop koncernens måde at integrere kunsten i det nybyggede hovedsæde blev hyldet. Og det betyder meget, forklarer Eva Riis Wiingaard.
 
”Som noget nyt har vi tidligt og grundigt involveret både kollegaer og kunder i processen om at indrette os med kunsten i det nye hovedsæde. Det er fedt at se, at kunsten skaber glæde på vores arbejdsplads, og at vi også eksternt bliver anerkendt for det arbejde, der ligger bag,” forklarer hun.
 
Ud af samme åbne konkurrence kommer Peter Holst Henckels værk ’Fremtiden forgrener sig til nutiden’, der er en integreret del af de trælameller, der dækker væggene i store dele af bygningen. 
 
I Peter Holst Henckels værk, der forgrener sig fra receptionen og rundt i bygningen, har kunstneren ladet sig inspirere af forskellige plantefrø, der er en henvisning den globale klima- og biodiversitetskrise.

alt=””
Peter Holst Henckel, Fremtiden forgrener sig til nutiden, 2024: Værket er en integreret del af husets trælameller. De keramiske objekter er fortolkninger af forskellige plantefrø og henviser til den globale klima- og biodiversitetskrise. Foto: Mathias Eis

Rundvisninger for alle interesserede 

Eva Riis Wiingaard tilbyder rundvisninger for alle interesserede. Og det er der stor interesse for. Flere gange om ugen viser hun rundt blandt værkerne. 

Både kunder og medarbejdere har været med på rundvisninger. Og Eva Riis Wiingaard oplever generelt en god respons fra sine kolleger.
 
”For mig er der et vigtigt arbejde i formidlingen. Mit job stopper ikke, når kunsten er på plads. Der følger en proces, der er mindst lige så vigtig. Det handler om at fortælle om kunsten og udfolde den, så flere får glæde og gavn af den,” siger hun. 

Kom selv ind og se Nykredits kunst

Nykredit slår i forbindelse med Danmarks største festival for samtidskunst, Art Matter Festival, dørene op for alle kunstinteresserede den 24. maj. 
 
Her kan man blandt andet opleve kunstnerne A Kassen og Molly Haslund fortælle om deres værker.  
 
Læs mere her

Vindblæste snapshots

Og der er da også nok at se på i alle dele af huset.
 
Træder man eksempelvis ind i bygningen fra parkeringskælderen i stedet for via hovedindgangen, bliver man heller ikke her snydt for en kunstoplevelse.
 
Her er det kunstneren Carl Lützen, der med værket ’Staccato Snapshots’, dækker de store betonflader. Værket tager udgangspunkt i hovedsædets geografiske placering i Nordhavn. 
 
”Det er vindblæst, og man møder fiskere og folk med paraplyer, som henviser til området omkring os,” forklarer Eva Riis Wiingaard.

alt=””
Carl Lútzen, Staccato Snapshots, 2024: Værket tager udgangspunkt i placeringen i Nordhavn og skildrer et persongalleri, man kan møde i netop dette geografiske området. Foto: Mathias Eis

Geografien spiller generelt en stor rolle i hovedsædet. Bygningen er opdelt efter Danmarkskortet, hvor hver fløj repræsenterer en del af landet. Det ses også i navngivningen af mødelokalerne, der er opkaldt efter byer i den landsdel, hvor lokalet er placeret. 
 
Og det har givet anledning til at integrere et værk af Tideland Studio & Rumgehør kaldet ’Lokale portaler’. 
 
Også her har man involveret medarbejderne ved bede dem om at sende billeder af gamle døre fra hele landet ind. 
 
Ud af i alt 100 indsendte billeder har man udvalgt 58, der bliver omdannet til 3D-motiver og fræset ind i dørene på mødelokalerne. Igen med hensyn til geografien, så en dør fra Ringsted kan findes på mødelokalet med samme navn.
 
Det er både en hyldest til tidligere tiders smukke håndværk samtidig med, at det også er en måde at bringe hele landet ind i hovedsædet.
 
”Og så er det jo meget sjovt, at nogle medarbejdere vil kunne finde deres egen hoveddør her i huset,” siger Eva Riis Wiingaard.

alt=””
Tideland Studio & Rumgehør, Lokale portaler, 2025: Billeder af gamle døre er blevet omdannet til 3D-motiver, som fræses ind i en række mødelokaledøre. Det er medarbejdere, der har sendt billederne ind. Foto: Mathias Eis

At flytte et kunstværk

Rundvisningen slutter i stueetagen, hvor den startede. 
 
Her finder man blandt andet Panta Réi Salonen. Den er opkaldt efter Bjørn Nørgaards værk med samme titel. Det blev oprindeligt lavet til Nykredits gamle hovedsæde på Kalvebod Brygge, men er flyttet med til Nordhavn. Det samme gælder Per Kirkebys bronzeskulpturer på kajen.

Bjørn Nørgaard, Panta Réi, 2005: Værket er et 10 meter langt relief af sandblæst glas, der blev skabt specifikt til bestyrelseslokalet i Glaskuben på Kalvebod Brygge. Nu er det flyttet med til Nordhavn og har fået en salon opkaldt efter sig. Foto: Torben Eskerod

I stueetage finder man også det videoværket ”Explorer” af Mette Gitz-Johansen, som i rolige farver bevæger sig langsomt og lydløst på atriets store skærm.
 
”Værkets subtile, slowmotionagtige udvikling står i kontrast til det ellers travle atrium, husets hjerte, som det fungerer og spejler sig i,” forklarer Eva Riis Wiingaard, inden vi igen kan følge murstenstråden ud af huset.

alt=””
Mette Gitz-Johansen, Explorer, 2021/2024: Cirkelformede spejle, der reflekterer det travle atrium, og videooptagelse af et barn og en voksen udgør tilsammen det interaktive værk, der er en reference til en rejsende med det formål at kortlægge endnu ukendte områder. Foto: Mathias Eis

Emner

Seneste nyt