Menu luk

Hver anden nyansatte forlader hurtigt finanssektoren igen

Efter fem år forlader halvdelen af de nyansatte over 30 år den finansielle sektor. Og det er et problem, lyder det fra Finansforbundets formand.

19. maj 2025
3 min

Der er gang i svingdørene i den finansielle sektor. 

Hver anden nyansat i pengeinstitutter og realkredit over 30 år er væk igen efter fem år.  

Det viser nye tal fra Finansforbundets kompetenceundersøgelse ”Fremtidens finansielle arbejdsmarked”. 

Og det overrasker Finansforbundets formand Dorrit Brandt. 

”Selv i en tid, hvor jobskifte er en naturlig del af arbejdslivet, er det et højt niveau. Det overrasker mig faktisk, at vi i sektoren ikke er bedre til at holde på de nye medarbejdere og kolleger, der kommer ind,” siger hun. 

Beskæftigelsen er steget svagt i de senere år, og det har løftet tilgangen af nye medarbejdere. Men tallene viser, at allerede efter et år har omkring hver femte vinkel farvel til deres skrivebord i en finansiel virksomhed, mens det efter tre år er omkring hver tredje.  

Det handler altså ikke om mobilitet internt i branchen, men om et reelt tab af arbejdskraft. 

”Det er tankevækkende, at der jo er tale om medarbejdere, der forlader sektoren i en tid med mangel på arbejdskraft. Det bør der være et skarpt fokus på hos virksomhederne,” siger Dorrit Brandt. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Et problem på tværs funktioner 

Og problemet med fastholdelse er generelt på tværs af jobfunktioner. 

It-ansatte bliver lidt længere end andre grupper, mens medarbejdere i kundekontaktfunktioner omvendt har en lidt højere afgang. Stabs- og specialistfunktioner ligger midt imellem. 

”For mange profiler er sektoren i skarp konkurrence med mange andre videnstunge brancher. Derfor handler det om at holde fast i, at finanssektoren er et godt sted at arbejde - her er gode vilkår og kompetenceudviklingsmuligheder, klare karriereveje, god fleksibilitet og en grundlæggende stærk mening med arbejdet,” siger Dorrit Brandt. 

”Den finansielle sektor lever af medarbejderne og deres kompetencer. Derfor er rekruttering helt afgørende i finansiel virksomhed, men det er fastholdelse bestemt også."
- Dorrit Brandt, formand Finansforbundet

Den første tid er afgørende 

Tallene gælder både for medarbejdere ansat i 2013, men også for nyere årgange som 2018, 2019 og 2020. Og der er ikke tegn på nævneværdige forbedringer i fastholdelsen over tid. 

”Den finansielle sektor lever af medarbejderne og deres kompetencer. Derfor er rekruttering helt afgørende i finansiel virksomhed, men det er fastholdelse bestemt også, siger Dorrit Brandt og peger på, at det kræver, at arbejdspladserne er attraktive, meningsfulde og har de rigtige udviklingsmuligheder. 

Samtidig mener hun, at det er vigtigt, at de nye medarbejdere føler sig velkomne og taget godt imod fra den allerførste dag i jobbet. 

”Den første tid på en ny arbejdsplads er meget afgørende. Det er her, man skal godt ombord i både opgaver, kultur og fællesskab. Den fase er vigtig, uanset om man er i første job eller skifter job for femte gang. Flere jobskifte kræver et skarpere fokus på onboarding og fastholdelse fra start,” siger Dorrit Brandt. 

Finans Danmark: Vi kan ikke genkende problemet 

Hos Finans Danmark/Arbejdsgiver kan direktør Morten Schønning Madsen ikke umiddelbart genkende billedet. 

“Vi kan se, at vi som sektor generelt har en lav jobomsætning og har nemt ved at rekruttere, sammenlignet med andre brancher,“ skriver han i et svar til Nyhedsbrevet Finans.  

Han peger på, at en vis jobomsætning er positiv, fordi han mener, at det skaber ambassadører for finansverdenen i andre vigtige brancher.  

“Og fordi det giver mulighed for, at vores virksomhederne kan hente nye talenter og kompetencer ind.” 

Morten Schønning Madsen mener, at medarbejdere i den finansielle sektor er i høj kurs, fordi de har kompetencer, som er efterspurgt også uden for sektoren.  

“Det er sådan set positivt, at et job i den finansielle sektor også kan være en karrierevej til nye udfordringer. Det bliver først et problem, hvis virksomhederne ikke kan fastholde de medarbejdere, de ønsker, eller ikke kan tiltrække de rette talenter. Der er der ikke noget, der tyder på, at vi generelt set har en udfordring med fastholdelse og rekruttering – snarere tværtimod,” lyder det. 

Seneste nyt