Menu luk

Gå-hjem-møde i Jyske Bank endte med et kvante-spring

Jyske Bank har søsat et ”evighedsprojekt” baseret på kvanteteknologi for at optimere handlen med værdipapirer.

29. apr. 2025
5 min

Forestil dig, at du sidder og ser landskamp. Det står 0-0, og din oplevelse er, at Danmark egentlig spiller godt og har overtaget. Men de har ikke scoret. Der er fem minutter tilbage, og du er fristet af at spille penge på, om Danmark vinder. 

Har du et godt nok grundlag at træffe den beslutning ud fra, selv om du har set hele kampen? Og mange andre før den? 

Her kan en kvanteteknologien hjælpe dig, og det er et af de eksempler, som Morten Byrdal bruger som forklaring på, hvad Jyske Markets skal få ud af et stort projekt, hvor man eksperimenterer med brugen af kvanteteknologi og -matematik i bankens handelsafdeling. 

"Når du sidder og handler i markedet, så er det jo i nuet, at du ønsker at kunne tage en beslutning. Skal jeg købe eller sælge? Det er nu, du skal gøre det og tage den beslutning. Det er ikke om 10 minutter, fordi der vil det ud fra den effektive markedshypotese jo være at indlejre det i prisen, og så er du for sent på den," forklarer han og tilføjer så landsholdssammenligningen. 

"Det svarer jo lidt ligesom til at spille på Oddset efter kampen, efter målet er scoret. Der får du ingenting for det, hvorimod hvis du, to minutter før målet bliver scoret, er i stand til at sige: 'Okay. Sådan som Danmark spiller lige nu, med de afleveringer derinde, der kan vi bare teste bagud i tid. Der plejer vi at score mål inden for 90 minutter med 80% sandsynlighed'. Jamen, så er det bare med at få spillet på det."

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Morten Byrdal, head of trading hos Jyske Bank.

Gå-hjem-møde satte tanker igang

Morten Byrdal har ansvaret for al handel i cross-asset i Jyske Market, hvor han har været i 20 år, og sidder derfor med alt lige fra aktier og valuta til swaps og obligationer.

Han har en baggrund i finansiering og suppleret med en MBA og en HD i organisation. 

Og så er han tovholder på et stort projekt, hvor man vil forsøge at inkorporere kvanteteknologien i dagligdagen, så man bedre er i stand til at vurdere, om ”Danmark scorer til slut”. 

"Vi havde et gå-hjem-møde om kvantecomputere og matematikken bag og hvordan, det kan bruges til dagligt. Jeg kunne godt se et enormt potentiale i det og talte videre med oplægsholderen bagefter. Det endte med et samarbejde, hvor vi bygger vores egen kvantecomputer, som i samarbejde med AI skal hjælpe os med at optimere på en række områder," fortæller Morten Byrdal. 

"Der kommer aldrig til at være en computer, der alene tager en beslutning."
- Morten Byrdal, head of trading hos Jyske Bank.

Mennesket over computeren

Det kan eksempelvis være forskellige risikoformål, kapitalbelastning eller om banken nu er eksponeret i et givent marked på en smart måde i forhold til den udvikling, man kan forvente.

I et marked, hvor algoritmer og computere i forvejen har sat tempoet i handlerne op, er det afgørende at have viden om forskellige udfald til rådighed i real-tid og ikke først 10 minutter senere, når kampen er forbi. 

Kvantecomputerne kan regne meget hurtigere end ”almindelige” computere og med mange flere variabler. Dermed kan de ansatte få et oplyst beslutningsgrundlag på splitsekunder frem for flere minutter. 

Og den menneskelige faktor spiller ind:

"Der kommer aldrig til at være en computer, der alene tager en beslutning. Det skal dealeren med sin egen erfaring og viden gøre, men på et meget bedre vidensgrundlag. Der ligger mange funktioner bag det at eksekvere på en aktiehandel – eksempelvis at bedømme om trenden er positiv eller negativ – og kommer du 10 minutter efter, er det helt håbløst," siger han. 

Forskellen på almindelige computere og kvantecomputere

En almindelig computer bruger ”bits”, som er byggeklodserne i den datakode, der får computeren til at gøre ting. Alt – tekst, billeder, spil, programmer – bliver omsat til en binær kode bestående af (lange) kombinationer af 0 og 1. Eksempelvis bliver hver klik med en mus omsat til bits, som computeren forstår. 

I en kvantecomputer hedder bits ”qubits”. De gør det samme, men hvor en bit har to muligheder – 0 eller 1 – kan qubits bruge både 0 og 1 på samme tid. Den kan derfor behandle meget større mængder data, hvilket giver den uendelig mange muligheder, inden den når frem til et ”resultat”, og den kan samtidigt gøre det meget, meget hurtigere.  

I banksektoren kan kvantecomputere – hvis matematikken i dem er lavet ordentlig - derfor lynhurtigt give bud på, hvordan en bestemt begivenhed, beslutning eller handling med en vis sandsynlighed vil påvirke markedet i fremtiden. 

Dårlig data giver dårlige beslutninger

Hele projektet har halvandet år på bagen, men for Morten Byrdal er det endnu for tidligt at lave nogle endelige konklusioner om projektet. Han forventer, at det skal udbygges ”til evig tid”, fordi i takt med at modellen udvikles og nye muligheder hele tiden opstår, så opstår der også nye udfordringer og øget kompleksitet. 

Et par af de vigtigste erfaringer, de har gjort, er samarbejde både internt, men også med eksterne partnere er nødvendigt. Han peger på, at selv om Jyske Bank efter dansk målestok har en pæn størrelse, så er det et projekt, der kræver ekspertise og hjælp udefra.

De kvante-eksperter, der skal bruges til den slags, er en helt anden type, end man ellers finder i banksektoren. 

Det helt afgørende for succes er dog opsamling og organisering af data. 

"Den største udformning i forhold til brugen af kvant - både matematik og computer - er renheden af den data, som du skal lave hele beslutningsbaggrunde på."

"Det er jo ”garbage in, garbage out”, så du skal være meget, meget, meget omhyggelig på, hvad det er for nogle data, du bruger i forhold til at kreere et eller andet form for tendenser, du skaber, og din holdning til, hvad tingene skal."

"Den tilgang er helt afgørende for, at du så også har dit kvantematematik til at fungere efter hensigten," lyder det fra Morten Byrdal.

Morten Byrdals tre gode råd til andre, der vil i gang

  1. Tålmodighed er afgørende
    Forvent det uforudsete. Kvantematematik er komplekst, og vejen fra idé til værdi er lang og kræver vilje til at håndtere usikkerhed og tekniske benspænd.

  2. Sørg for datakvalitet
    Uden korrekte og rene data nytter selv de mest avancerede modeller ikke. Brug tid og ressourcer på datastruktur og -kontrol.

  3. Skab tværfaglige samarbejder
    Kvanteprojekter kræver viden fra både it, matematik, handel og ledelse. Ingen kan løfte opgaven alene, så samarbejde er afgørende.

Seneste nyt