De hurtige it-notifikationer
BEC flytter kræfter fra drift til udvikling. Færre danske it-folk tror på lønforhøjelse. Den danske it-branche fortsætter væksten. AI-jobtitler bliver mere specialiserede. It-kriminalitet vokser eksplosivt i Danmark.
Færre danske it-folk tror på lønforhøjelse
Noget tyder på, at lønboblen i it-branchen kan være ved at miste pusten. På få år er danske it-ansatte blevet markant mere skeptiske over for udsigten til lønforhøjelser.
22 procent af danskere med en it-stilling forventer således ikke at gå op i løn i 2025 – en markant udvikling i lyset af, at det tal i 2023 blot var én procent.
Det viser en lønstatistik baseret på svar fra 1.600 it-professionelle, som Computerworld it-jobbank har gennemført de seneste år.
Det skriver Computerworld.
14 procent forventer at stige med mindst syv procent i løn i 2025, mens knap to ud af tre it-ansatte regner med at gå frem med mellem en og seks procent.
Undersøgelsen viser også, at flere er tilfredse med deres løn sammenlignet med de seneste år.
Ifølge IT-Branchen lød gennemsnitslønnen i it-branchen 1. halvår 2024 på 55.027 kroner, hvilket er en stigning på 4 procent, sammenlignet med samme kvartal i 2023.
Den danske it-branche fortsætter væksten
De rød-hvide digitale hjul ruller fortsat i høj fart, og det slår ud i den danske it-branche.
I 2024 omsatte den danske it-branche for knap 330 milliarder kroner, svarende til en vækst på 5,5 % - det samlede danske erhvervsliv leverede en tilbagegang på - 4 %.
Det viser seneste tal fra Danmarks Statistik og IT-Branchen.
”Vi er lykkedes med at holde væksten selv i svære år og gennem usikre tider, hvilket vidner om en stærk og innovativ branche,” lyder det fra Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen, i en meddelelse.
Væksten i it-branchen er især drevet frem indenfor områderne softwareudvikling, it-løsninger og -konsulenter, mens underbrancherne hardware og fremstilling har oplevet en nedgang.
Eksporten af danske it-løsninger er også gået frem og udgjorde i 2024 116 milliarder kroner - en stigning på 8,1 procent. Eksport af danske it-løsninger udgør dermed over en tredjedel af it-branchens omsætning.
Selvom den danske it-branche leverer en god vækst, er det i et lavere tempo. I 2021 og 2022 lød vækstraterne på henholdsvis 13,7 og 7,5 procent.
I slutningen af 2024 var der 106.463 fuldtidsansatte i it-branchen i Danmark. Det er et lille fald på 932 stillinger i forhold til 2023.
AI-jobtitler bliver mere specialiserede
I de seneste par år er virksomhederne begyndt at efterspørge flere og mere specifikke AI-specialister. Det er et udtryk for, at arbejdet med AI er begyndt at brede sig fra it-afdelingen til andre gene af virksomhederne.
Sådan lyder vurderingen fra Mads Fridthjof, der er chef for marketing og salg i rekrutteringsselskabet Randstad i Danmark, som har analyseret en række jobopslag, der relaterer sig til AI.
Det skriver Computerworld.
”Udviklingen sker, fordi vi bliver klogere på, hvad vi gerne vil have. Hvor man tidligere søgte bredt efter en AI specialist, vil man måske have en decideret AI implementation manager. Altså en, der implementerer kunstig intelligens i forretningen," siger han til mediet.
Her er 8 eksempler fra Randstand på AI-jobtitler:
- Senior Digital and AI Product Owner
- AI Specialist
- AI Infrastructure Engineer
- AI Research Scientist
- Generativ AI Specialist
- Math AI trainer
- AI Architect
- AI Udvikler
It-kriminalitet vokser eksplosivt i Danmark
Aldrig er så mange danskere blevet udsat for digital svindel og it-kriminalitet som i 2024.
Det vurderer en ny undersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag.
Undersøgelsen, der bygger på svar fra knap 13.000 danskere mellem 16-79 år, viser, at 6 procent af de adspurgte har været udsat for digital svindel i 2024. Det svarer til 274.000 danskere og er en stigning på 45 procent fra 2023, hvor tallet var 189.000 ofre for digital kriminalitet.
Ifølge Det Kriminalpræventive Råd bliver ofrene bl.a. snydt ved handel på nettet, udsat for misbrug af deres betalingskort eller kontaktet af svindlere, der narrer dem til at overføre penge.
”Svindlerne bliver mere og mere udspekulerede, og de udnytter vores tillid, travlhed og hjælpsomhed til at narre os,” lyder det fra Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd i en meddelelse.
”Samtidig bliver nye teknologier som kunstig intelligens mere udbredt, og alt peger på, at it-kriminaliteten vokser i de kommende år. Det understreger, at vi som samfund skal gøre langt mere for at bekæmpe svindel online.”
Det Kriminalpræventive Råd opfordrer til, at den nationale cyberstrategi får et stærkere fokus på en landsdækkende indsats, der beskytter danskerne bedre mod digital svindel.
Rådet peger også på, at tech-virksomheder må tage del i forebyggelse, og at der er behov for tættere samarbejde på tværs af myndigheder, organisationer og erhvervsliv.
I 2024 oplevede 110.000 danskerne at blive udsat for misbrug af betalingskortoplysninger mod 76.000 i 2023.
I 2024 angav 131.000 danskere at være udsat for digital svindel ved handel på falske webshops eller ved handel mellem private på f.eks. Facebook Marketplace, DBA og GulogGratis mod 85.000 danskere i 2023.
It i den finansielle sektor
Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.
Tjek vores tilbud til dig som it-medlem